Zo stream je op Twitch
Een gamingkanaal starten? Dat is een fluitje van een cent: in dit artikel tonen we je hoe je je gameplay met anderen deelt.
Ambieer je de nieuwe Ninja te worden? Of wil je gewoon je leukste gamemomenten delen met vrienden? Wat je motieven ook zijn: games streamen is trendy. Terwijl het een vijftal jaren terug nog een niche-activiteit voor nerds en geeks was, verdienen grote streamers vandaag het beleg op hun boterham door gekke bekken te trekken. Het digitale hoofdkwartier voor wie wil pootjebaden in streaming, is Twitch.
Voordat je begint te dromen om miljonair te worden, heb je natuurlijk eerst een kanaal nodig. Hoewel dit geen rocket science is, tref je best eerst een paar voorbereidingen. Welke games wil je streamen? Op welk doelpubliek wil je je richten? Wat maakt jouw kanaal uniek? En vooral: welke hard- en software heb je nodig om die doelstellingen tot een goed einde te volbrengen? Tijd voor een overzicht.
Welke hardware heb ik nodig?
Een stream die voortdurend hapert? Dat is voor niemand leuk: noch voor de streamer, noch voor de kijker. Daarom heb je een computer nodig die over de nodige pk’s beschikt om een spelletje soepel te spelen én tegelijkertijd te streamen. Een capabele streamingcomputer bevat een degelijke processor, videokaart en RAM-geheugen.
PC-koopgids: de ideale build voor een gaming pc onder 1.000 euro
Het streamen zelf, is vooral een veeleisende activiteit voor jouw processor. Daarom raden we minstens een systeem aan met een (quadcore) Ryzen 5 of Intel Core i5 onder de motorkap. Daarnaast moet je machine ook uiteraard games soepel kunnen draaien. Daarom is het verstandig om te investeren in een flinke videokaart. Een GTX 1060, bijvoorbeeld, kan de meeste games met hoge grafische instellingen de baas, zolang je op een Full HD-resolutie speelt. Ten slotte is het aan te raden om minstens 16 GB aan ramgeheugen te hebben. Zo hoef je je geen zorgen te maken als er enkele browsertabbladen openstaan tijdens het streamen.
Wat nog? Een fatsoenlijke, consistente internetverbinding is vereist. Hoe goed die moet zijn, hangt af van de resolutie waarop je wil streamen. Wie mikt op een resolutie van 720p/30 FPS, heeft best een uploadsnelheid van 6 Mbit/s of meer. Wil je streamen op 1080p? Dan is een uploadsnelheid van 13 Mbit/s of meer aanbevolen. Op Speedtest kan je controleren of je internetverbinding aan deze vereisten voldoet.
Een degelijke computer en internetverbinding zijn de enige twee noodzakelijke ingrediënten voor een succesvolle streamingsaus. Wie meer peper in de saus wil, investeert ook best in een goede microfoon. Want mensen kijken doorgaans niet voor jouw gameplay, maar voor de commentaar die je erbij geeft. In het begin volstaat een gamingheadset (zoals de HyperX Cloud II), maar wie mikt op hoge audiokwaliteit investeert best in een kwalitatieve, dedicated microfoon (zoals de Blue Yeti). Daarnaast kan je met een webcam (zoals de Logitech C922) ook je gezichtsuitdrukkingen in beeld brengen.
Hoe je je stream naar ‘the next level’ brengt? In principe zijn de mogelijkheden eindeloos, zolang je bruintje dat kan blijven trekken. Wie graag zijn console-gameplay deelt, heeft een game capture card (zoals de Elgato Game Capture HD60 Pro) nodig. Directe communicatie met je doelpubliek, gaat vlotter als je de livechat op een apart scherm (zoals de HP VH240a) projecteert. Een goede belichtingsset – bekijk deze video voor tips – krikt het professionalisme van jouw stream op, en met een green screen of groene muur kan je zelfs de achtergrond van jouw webcam wegknippen. Met een Elgato Stream Deck, ten slotte, heb je altijd 15 toetsen met snelkoppelingen ter beschikking. Laat duidelijk zijn: deze accessoires zijn helemaal niet nodig voor de beginnende streamer.

Welke software heb ik nodig?
Om de stream technisch klaar te stomen, gaan we aan de slag met OBS (Open Broadcaster Software) Studio. Deze gratis software kan je hier downloaden. In dit programma kan je eenvoudig een game opnemen, het geluid van je microfoon toevoegen en je webcam in een klein venster projecteren. Ook kan je bijvoorbeeld een overlay toevoegen (van livechat, reclame tot een kattengifje) en verschillende scènes opslaan.
Verschillende scènes? Dat zijn verschillende set-ups van je stream, afhankelijk van de situatie. Want misschien wil je je webcam tijdens bepaalde games op een andere locatie weergeven. Of je wil een apart scherm voorzien met ‘Be right back’ voor wanneer je een toiletpauze neemt. Met OBS Studio is het kinderspel om scènes op te maken en tussen verschillende scènes te wisselen.
Hoe zet ik mijn Twitch-stream op?
Bij Tech & Leven zijn we geen fan van knip- en plakwerk. De instructies om een stream op te zetten, kan je lezen op de website van Twitch. Zo kan je hier lezen hoe je een account aanmaakt, en hier hoe je nadien je kanaal opsmukt. Want een aantrekkelijk kanaal met trendy branding, trekt meer aan dan een grijze muis. In de gids van Twitch leer je onder meer je hoe een avatar, banner en profielbeschrijving voorziet. In die beschrijving kan je bijvoorbeeld iets over jezelf vertellen, of de huisregels voor de livechat van jouw stream neerpennen.
Stap één achter de rug? Dan stomen we het technisch werk klaar in OBS Studio. Nadat je de software geïnstalleerd en geopend hebt, komt er automatisch een venster tevoorschijn: de automatische configuratieassistent. Kies hier voor ‘optimaliseren voor streamen‘. Laat daarna alle instellingen staan, log in met je Twitch-account en laat OBS Studio de zwarte magie achter de schermen uitvoeren.
Blijkt nadien dat niet alle instellingen snor zitten? Open dan Bestand – Instellingen. Dit is het kloppend hart van jouw stream, waar je alle basisinstellingen kan terugvinden. Onder het tabblad Video kan je eventueel sleutelen aan de resolutie en frames per seconde van jouw stream. Onder Audio kan je, onder meer, jouw microfoon selecteren en onder Sneltoetsen kan je – zoals de naam al doet vermoeden – snelkoppelingen instellen. Ideaal voor wie eenvoudig de stream wil stopzetten of van scène wil wisselen.

Gedaan met het technische werk: tijd om je stream vorm te geven. Normaal gezien is een apart venster geopend met Streaminformatie. Hier kan je onder meer de titel en taal van jouw stream bepalen. Links onderaan kan je verschillende scènes opzetten. Wie regelmatig van scène wisselt, kan een animatie voorzien onder Scène-overgangen. In elke scène voeg je verschillende video- of audiobronnen toe. Een goede basisopstelling bestaat uit twee bronnen: ééntje voor een Vensteropname (jouw spel), en eentje voor een Video-opname apparaat (webcam). Op het grote canvas kan je de vensters slepen en van grootte wijzigen. Onder Mixer, ten slotte, kan je het geluid van je microfoon en game regelen.
Ready? Set. Go! Wanneer alles klaar is, druk je rechts op Start Streaming. Vergeet nadien niet om de stream tijdig te stoppen! Het zou niet de eerste keer zijn dat zo vurige vrijpartijen op het internet verschijnen…